GST on a Developed Plot Near Bengaluru: Land Exempt, Development Charges May Be Taxed
CBIC Circular No. 177/09/2022-TRU says sale of developed land is sale of land and does not attract GST, while land development services do. A 2023 Telangana advance ruling taxed development service to buyers holding a contract of sale at 18 per cent. What Bengaluru plot buyers should check.
The plotted layout off a highway north of Bengaluru has tarred roads, a stormwater drain, streetlight poles and a compound wall. The cost sheet shows the plot price, a development charge and a line marked GST. The buyer's first instinct is to ask why tax is being charged on land at all. The answer depends on a short paragraph in a Finance Ministry circular dated 3 August 2022, and on how the developer has split the price between the land and the work done on it.
That paragraph is part 14 of Circular No. 177/09/2022-TRU, issued by the Tax Research Unit of the Department of Revenue after the GST Council's 47th meeting on 28 and 29 June 2022. A year later, the Telangana Authority for Advance Ruling applied it to a plot developer in TSAAR Order No. 21/2023 dated 30 September 2023. This guide reads both for a Bengaluru buyer comparing plots in developed layouts. It is buyer guidance, not tax advice.
The short answer. The circular says sale of land is neither a supply of goods nor of services under Schedule III of the CGST Act, and that land sold after development such as levelling or laying drainage, water and electricity lines is also sale of land and does not attract GST. It adds that services provided for development of land, as received by developers, attract GST at the applicable rate. The Telangana ruling held that a developer's development service supplied to a buyer who has signed a contract of sale under Section 54 of the Transfer of Property Act is a taxable works contract at 9 per cent CGST plus 9 per cent SGST. The trade-off: signing an agreement early can lock in a plot, but where development is billed to you as a separate service after that agreement, that portion may carry GST.
Is GST payable when I buy a plot?
Not on the land itself, according to the circular. Paragraph 14.2 says that under serial number 5 of Schedule III of the CGST Act, 2017, sale of land is neither a supply of goods nor a supply of services, and therefore sale of land does not attract GST. Paragraph 14.3 then deals with developed land: land may be sold as it is or after some development such as levelling, laying down of drainage lines, water lines and electricity lines, and the circular clarifies that sale of such developed land is also sale of land and accordingly does not attract GST.
So a plot sold as a finished, developed plot is, on the circular's reading, a sale of land. That is the position the Telangana authority adopted when a developer asked whether sale of developed plots to customers was taxable. Its ruling on that question was no, and it said the value of land is not taxable whether sold as undeveloped land or after the land is developed.
Then why might a developer charge GST?
Because development work can be a separate service. Paragraph 14.4 of the circular says that any service provided for development of land, like levelling or laying of drainage lines, as may be received by developers, shall attract GST at the applicable rate for such services.
The Telangana ruling spells out who can be on the receiving end of such a service. It says the developer is liable to pay tax on the supply of a works contract service if it is supplied to a land owner with whom the developer has a development agreement, to an owner of land other than the developer, or in respect of land for which a contract of sale has been made under Section 54 of the Transfer of Property Act, 1882, where the purchaser has obtained an equitable interest in the land. It held that such works contract service is taxable at 9 per cent CGST and 9 per cent SGST under the relevant entry of Notification No. 11/2017.
| How the plot is sold | What the circular and the Telangana ruling say |
|---|---|
| Undeveloped land sold as it is | Sale of land; does not attract GST |
| Developed plot sold as a finished plot | Sale of developed land is also sale of land; does not attract GST |
| Development work received by the developer from contractors | Attracts GST at the applicable rate for such services |
| Development service to a buyer holding a contract of sale under Section 54 | Taxable works contract at 9% CGST plus 9% SGST in the Telangana ruling |
| Development service to a landowner under a development agreement | Taxable works contract in the Telangana ruling |
How is the taxable amount worked out?
From the contract, where it separates the two. The Telangana ruling says that where the value of the works contract is separately specified for development undertaken on land, that amount is the value of supply under Section 15 of the CGST Act. Where it is not separately specified, Rule 30 of the CGST Rules read with Section 15 is applied to arrive at the value.
For a buyer, this is a reason to read the cost sheet line by line. A single plot price is one structure. A plot price plus a separate development charge under a separate contract is another. Ask the developer which structure applies to you, on which line GST is charged, and at what rate, and get the answer in writing.
When would the tax fall due?
The Telangana ruling treated development services as a continuous supply of services. It said that for such services the time of supply is the due date of payment by the recipient or, where that is not ascertainable, the date payment is received, and where payment is linked to completion of an event, the date that event is completed. In a layout billed against milestones, that is why GST lines may appear with each development instalment rather than once.
Does this ruling apply to Bengaluru layouts?
The circular is a national clarification, addressed by the Tax Research Unit to Central Tax officers across India. The Telangana ruling was given on the facts of one developer near Shamshabad in Hyderabad, which owned 10 acres and had taken another 12 acres under a joint development agreement. Advance rulings answer specific questions on specific facts, so treat it as an example of how one authority read the circular rather than a ruling about your project. Our guides on internal and external development works in a RERA layout and on which authority approves a Bengaluru plot cover the approval side of the same purchase.
When comparing plotted projects, including those on our project pages such as Zuari Kinetix plots at Doddaballapura, ask each developer the same three questions: is the plot sold as developed land, is development billed separately, and is GST charged on any part of it.
What changes in a joint development layout?
The developer's own tax bill can grow, which may matter for pricing. In the Telangana case, part of the land came from landowners under a joint development agreement. The ruling noted that the exemption for transfer of development rights inserted by Notification No. 4/2019 applies to construction of residential apartments, and said it does not cover developers who develop plots by levelling or altering land. It held that the transfer of development rights by landowners to the plot developer is taxable at 9 per cent CGST and 9 per cent SGST, payable by the developer as promoter on reverse charge basis, and that the developer can claim input tax credit of that tax while paying tax on development services it provides.
The ruling relied on the RERA Act's definition of a real estate project, which includes the development of land into plots, and of a promoter, which includes a person who develops land into a project for selling plots. For a buyer, the practical point is to ask whether the layout is a joint development and whether you are buying from the developer's share or the landowner's share, because the paperwork and invoices may differ.
What should I ask before signing an agreement to sell?
Ask how the transaction is structured before you sign. The Telangana ruling linked tax on development service to a purchaser who holds a contract of sale under Section 54 and has an equitable interest in the land. If the agreement you are asked to sign before development is complete separates the land price from a development charge, ask whether that development charge will carry GST and how it is valued. If the developer says the plot is sold as finished developed land, ask for that to be reflected in the agreement and the invoices.
Remember that stamp duty and registration on the sale deed are separate state charges, and a plot's approvals matter more than its tax line. A low tax line on a plot without proper approvals is not a saving.
A seven-point checklist on GST before booking a plot
- Ask whether the plot is sold as developed land or with a separate development contract.
- Read the cost sheet for a separate development or infrastructure charge.
- Ask on which line GST is charged and at what rate.
- Check whether the agreement to sell separates land price and development charge.
- Ask how development charges are billed, by milestone or as one amount.
- Keep invoices for every payment, showing land and development portions separately.
- Confirm layout approvals and RERA registration before comparing tax lines.
Frequently asked questions
Is GST charged on buying a developed plot near Bengaluru?
Not on the land, according to CBIC Circular No. 177/09/2022-TRU. It says sale of land, including land sold after levelling or laying drainage, water and electricity lines, is sale of land under Schedule III of the CGST Act and does not attract GST.
Why does my plot cost sheet show GST on development charges?
The circular says services for development of land attract GST at the applicable rate. A 2023 Telangana advance ruling held that development service supplied to a buyer holding a contract of sale under Section 54 of the Transfer of Property Act is a taxable works contract at 9 per cent CGST plus 9 per cent SGST.
Does the Telangana advance ruling apply to my Bengaluru plot?
The ruling was given on one developer's facts near Shamshabad in Hyderabad. It shows how one authority applied the national circular, which was issued to Central Tax officers across India. For your plot, ask the developer how land and development are priced and on which line GST is charged.
How is GST on plot development calculated?
The Telangana ruling says that where the works contract value for development is separately specified, that amount is the value of supply under Section 15 of the CGST Act. If it is not separately specified, Rule 30 of the CGST Rules read with Section 15 is used to arrive at the value.
Last updated 2026-11-05. PropNewz Team.
Contact Us
Stay updated with latest news and new projects!
Tell us what you want, We'll do the rest.
Share your budget and where you're looking. An advisor who has actually walked the sites will shortlist a handful of RERA-registered projects and tell you which to skip.