GST on Corpus and Sinking Funds in Bengaluru Apartments: Two Karnataka Rulings Explained
Two Karnataka advance rulings dated 11 February 2026, for the Raj Lake View and Godrej United owners' associations in Bengaluru, held corpus and sinking fund collections are taxable advance receipts, outside the Rs 7,500 monthly exemption, which applies month by month. What owners and buyers should check.
On 11 February 2026, the Karnataka Authority for Advance Ruling in Bengaluru signed two orders for two apartment owners' associations in the city. Both asked versions of the same question that every flat owner in a large Bengaluru community eventually meets on a bill: when the association collects money for a corpus fund or a sinking fund, on top of the monthly maintenance, is GST payable on it, and does the familiar Rs 7,500 per month exemption help? The answers were no comfort to anyone hoping the corpus would ride under the exemption.
The orders are KAR.ADRG 11/2026 for the Apartment Owners Association of Raj Lake View and KAR.ADRG 13/2026 for the Godrej United Owners Association, both listed on the GST Council's advance ruling register. This guide reads their rulings for a Bengaluru buyer budgeting for life after handover. It is buyer guidance, not tax advice, and an advance ruling answers one applicant's questions on its own facts.
The short answer. In the Raj Lake View order, the authority ruled that collecting a corpus fund from members for future capital expenditure is a supply under Section 7 of the CGST Act, that GST on it is payable at the time of collection, and that the Rs 7,500 per member per month exemption is not available for the corpus fund. In the Godrej United order, it ruled that corpus and sinking fund amounts are advance receipts for future services, liable to GST when received, and need not be clubbed with monthly maintenance when testing the Rs 7,500 limit. It also held the Rs 7,500 exemption applies on a monthly basis and cannot be aggregated annually. The trade-off: keeping the corpus separate from maintenance protects the monthly bill's exemption, but the corpus itself then carries GST from the day it is collected.
What did the Raj Lake View order decide?
Three things, set out in its ruling. First, the collection of a corpus fund from members for meeting future capital expenditure amounts to a supply under Section 7 of the CGST Act, 2017. Second, GST on the corpus fund is payable at the time of collection or receipt, as the time of supply is receipt of the advance amounts under Section 13(2)(a) of the CGST Act. Third, the corpus fund is entirely different from monthly maintenance charges, so the Rs 7,500 per member per month exemption under entry 77 of Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate) is not available to the applicant for the corpus fund.
The association had also asked whether, if the corpus was collected four times a year, the Rs 7,500 test should be applied to each of those months or spread across twelve. The order says that since the exemption is not available for corpus fund contributions, the question of determining whether it applies in the month of collection or on a pro rata basis does not arise at all.
Why did the authority treat the corpus differently?
Because of what the money is for. The order contrasts monthly maintenance charges, which it describes as applied towards regular, recurring and continuous services for day to day upkeep, with a corpus fund, which it describes as collected one time or infrequently and earmarked for capital or major non-recurring expenditure. Its examples of maintenance uses include cleaning and housekeeping of common areas, waste collection, salaries of security and housekeeping staff, and common electricity and water charges. Its examples of corpus uses include major structural repairs, external and internal painting of the building, and replacement or major overhaul of lifts.
From that contrast, the order concludes that corpus fund collections are separate from monthly maintenance charges, distinct in character and purpose, and can be treated as separate and independent from maintenance charges for GST.
| Question | Raj Lake View, KAR.ADRG 11/2026 | Godrej United, KAR.ADRG 13/2026 |
|---|---|---|
| Is a corpus or sinking fund collection a supply? | Yes, corpus for future capital expenditure is a supply | Yes, an advance receipt for future supply of services |
| When is GST payable? | At the time of collection or receipt | At the time of receipt, irrespective of when funds are applied |
| Does the Rs 7,500 exemption cover the fund? | Not available for the corpus fund | Fund need not be clubbed with maintenance for the Rs 7,500 test |
| How is the Rs 7,500 limit applied? | Question did not arise for corpus | Monthly; cannot be aggregated annually or by invoicing period |
| Voluntary festival contributions | Not addressed | Not a supply; not liable to GST |
What did the Godrej United order add?
A wider set of answers, in six points. It ruled that the Rs 7,500 exemption under entry 77 applies on a monthly basis and cannot be aggregated annually or with reference to any other invoicing period. It ruled that contributions for water supplied through tankers or from BWSSB are incidental to the association's maintenance services and part of a composite supply, so the separate exemption under entry 99 is not applicable to them.
On funds, it ruled that amounts collected towards a corpus fund or sinking fund are advance receipts for future supply of services and are liable to GST at the time of receipt, irrespective of when the funds are later applied. It added that the levy and time of payment of GST are governed by the CGST Act, not by accounting treatment or depreciation. It also ruled that because sinking and corpus funds are distinct from monthly maintenance, they are not required to be clubbed with monthly common area maintenance charges when deciding eligibility for the Rs 7,500 exemption. Finally, it held that voluntary contributions for cultural festivals, made without any obligation or quid pro quo, are not a supply and are not liable to GST.
Does it matter how the association accounts for the fund?
Not for GST timing, on these orders. In the Godrej United order, the authority addressed accounting directly. It ruled that the levy and time of payment of GST are governed by the provisions of the CGST Act, 2017, and not by accounting treatment or depreciation practices, and that depreciation charged in the books has no relevance in determining the value or timing of consideration for GST. The Raj Lake View order reached the same timing point by a different route, holding that the time of supply is receipt of the advance amount under Section 13(2)(a).
For owners, the practical effect is that tax, if any, is linked to when the money is collected, not to when the lift is replaced or the building is painted years later. That is worth knowing when an association proposes a large one-time collection, because the GST, where it applies, would be due on the whole collection at the outset rather than spread over the years the fund is spent.
How does this change what I budget for as a buyer?
It changes the corpus line more than the monthly line. If your association collects a corpus or sinking fund and is registered for GST, these two orders suggest that GST may be charged on that collection when it is received. Separately, your monthly maintenance continues to be tested against the Rs 7,500 per member per month exemption, month by month.
Take a simple illustration. If an association asks each owner for a one-time corpus contribution for lift replacement, the Raj Lake View reasoning would put GST on that contribution at collection, without the Rs 7,500 exemption. The monthly maintenance bill for the same owner is a separate question under the exemption. Ask your association how it treats each.
The CBIC flyer on housing societies, discussed in our guide to the Rs 7,500 rule for Mumbai societies, also listed sinking fund and repairs fund among charges that attract GST. Our earlier piece on maintenance, corpus and sinking funds at handover covers what these funds are meant to pay for.
Do these rulings apply to my apartment association?
They were given to two Bengaluru associations on their own facts. Both orders were issued by the Karnataka Authority for Advance Ruling in Bengaluru and copied to Central and State tax officers in the city. For any other association, they show how the authority has reasoned on near-identical questions, but your association's treatment depends on its own registration status, turnover and how it frames its collections. If your association has not taken a view, these orders are a useful starting point for a conversation with its tax adviser.
The rulings also concern collections by an association from its members. A one-time corpus that a builder collects from buyers at handover and later transfers to the association is a different transaction, and these orders do not address it. Ask your builder in writing how GST is treated on any corpus line in your handover demand.
A seven-point checklist on corpus fund GST for Bengaluru owners
- Ask whether your apartment owners' association is registered for GST.
- Check your bills for separate corpus, sinking fund and repairs fund lines.
- Ask whether GST is charged on corpus or sinking fund collections, and when.
- Check that monthly maintenance is tested against Rs 7,500 per member month by month.
- Ask how water tanker or BWSSB charges are billed and taxed.
- Keep festival contributions separate and voluntary if your association collects them.
- At handover, ask the builder how GST applies to any corpus amount in the demand letter.
Frequently asked questions
Is GST payable on a corpus fund collected by a Bengaluru apartment association?
In KAR.ADRG 11/2026 dated 11 February 2026, the Karnataka Authority for Advance Ruling held that collecting a corpus fund from members for future capital expenditure is a supply under Section 7 of the CGST Act, with GST payable at the time of collection or receipt of the amount.
Does the Rs 7,500 maintenance exemption cover corpus fund contributions?
Not according to the Raj Lake View order. It held the corpus fund is entirely different from monthly maintenance charges, so the Rs 7,500 per member per month exemption under entry 77 of Notification No. 12/2017 is not available for the corpus fund collected by that association.
Is the Rs 7,500 limit calculated monthly or annually?
Monthly. In KAR.ADRG 13/2026, the Karnataka authority ruled that the Rs 7,500 per member exemption under entry 77 applies on a monthly basis and cannot be aggregated annually or with reference to any other invoicing period, in the case of the Godrej United Owners Association.
Are festival contributions to an apartment association taxable?
The Godrej United order held that voluntary contributions received from members for celebrating cultural festivals, made without any obligation or quid pro quo, do not qualify as a supply under the CGST Act and are not liable to GST under Section 9 of the Act.
Last updated 2026-11-05. PropNewz Team.
Contact Us
Stay updated with latest news and new projects!
Tell us what you want, We'll do the rest.
Share your budget and where you're looking. An advisor who has actually walked the sites will shortlist a handful of RERA-registered projects and tell you which to skip.